De geschiedenis van de Kopten. Deel III. Marcus.

Marcus

De traditie van de Koptische kerk verteldt ons, dat Marcus haar stichter is. Het begon met een reis van Marcus naar Alexandrië. Dat was toen de belangrijkste stad van Egypte, en er woonden veel Joden. Marcus kwam langs de winkel van een schoenmaker, die zich op dat moment met een els in zijn hand prikte, en zijn ongenoegen hierover krachtig onder woorden bracht. Marcus raakte met de man, die Anianus heette, aan de praat en genas zijn wond door deze met een mengsel van klei en speeksel in te smeren. Anianus werd daarna de eerste Christen van Egypte. Na verloop van tijd vertrok Marcus naar Rome, naar Petrus, om diens herinneringen aan Jezus vast te leggen. Met dit evangelie ging Marcus weer terug naar Egypte, waar het aantal Christenen flink gegroeid was, onder de bezielende leiding van Anianus.
In 68 werd Marcus vermoord door een groep raddraaiers. Anianus werd zijn opvolger als bisschop van Alexandrië.

Marcus in Egypte

Wat zegt het Nieuwe Testament hierover? Als we aannemen dat de evangelist Marcus dezelfde is als de Johannes Marcus van Handelingen, dan zegt het Nieuwe Testament het volgende over hem: In Hand. 12:25 lezen we hoe Paulus e Barnabas Pas veel later komen we Johannes Marcus weer tegen: in Kol. 4:10 wordt hij als medewerker van Paulus genoemd, evenals in de brief aan Filemon (vs 24), en in II Tim. 4:11.
De ruzie is kennelijk weer bijgelegd. Petrus noemt hem zijn zoon (1 Petr. 5:13) te Babylon. Men neemt aan dat hij hiermee Rome bedoelt. Overigens ligt er een Babylon in Egypte!

Dus geen woord over Egypte. Aan de andere kant denkt men, dat er tussen de reis naar Cyprus en de brief van Paulus aan de Kolossenzen minstens 10 jaar ligt. Er is dus ruimte genoeg voor een verblijf in Egypte, en de opmerking van Petrus past ook in het schema.

In de volgende honderd jaar groeit en bloeit de kerk van Egypte. Vervolgingen worden hier, aan de rand van het Romeinse rijk, minder fanatiek uitgevoerd dan elders, vooral Rome. Dan besluit men in Alexandrië, dat er een soort Theologische faculteit aan de universiteit gesticht moet worden. Maar daarover meer in de pagina over Origenes

II. Jezus in Egypte
Naar de index
IV. Origenes en zijn tijd